T3 VE T4 TESTİ NEDİR ?

Açık yazılışları T₃ (TRİİODOTİRONİN)  ve T₄(TİROKSİN) dir.
Tiroit bezinin hormon üretim faaliyetinin değerlendirilmesi, hipotiroit ve hipertiroit olasılığının araştırılması ve hastaların takibi amacıyla kullanılır.

Tiroit bezi tarafından salgılanan T₃ ve T₄ hormonları bütü vücutta gelişmenin , metabolizma ve nöral aktivitenin düzenlenmesinde rol oynar. T₃ hormonu T₄ e göre metabolik olarak daha aktif olmakla beraber etkisi daha kısa sürer. 
Tiroit hormonlarının sentezi ve salgılanması TSH hormonu tarafından kontrol edilir. TSH nın salgılanması doğrudan doğruya kanda bulunan serbest T₃ ve T₄ tarafından kontrol edilir. 

Bu hormonlar olmadan sağlıklı bir yaşam sürdürülmesi mümkün değildir. 
Merkezi sinir sisteminin aktivitesi ve kişinin ruh hali tiroit hormonlarından etkilenir. Hipotiroitte fiziksel ve mental yorgunluk bitkinlik, hipertiroitte ise sinirlilik hali görülür. Ayrıca hipotiroit infertilite nedenleri arasındadır. 

TSH testi ile birlikte bakılmalı ve değerlendirilmelidir.
 Normal değerler yaşa bağlı değişiklik gösterir.

19 yaş üstü Serbest T₃  3,1 - 6,8 (pmol/L) arası  Total T₃  0,8 - 2 (ng/dL)
16 yaş üstü Serbest T₄  12 - 22 (pmol/L) arası    Total T₄  4,8 - 12,7 (ng/dL) 


Numune sarı veya kırmızı kapaklı tüpe en az 2 mL olarak alınmalı, 15 dk dinlendirildikten sonra 4000 devirde 5-6 dk santrifüj edilmelidir. Oda ısısında 24 saat, buzdolabında 7 gün, dondurucuda 90 gün saklanabilir.
Çalışma yöntemi ECLIA(elektrokemilüminesans immünassay) dır

En çok okunanlar