POTASYUM TESTİ NEDİR ?


   Elektrolit ve asit-baz dengesizlikleri,kardiyak ritm bozuklukları, kas güçsüzlükleri,böbrek ve böbeküstü bezi fonksiyonları ile ilişkili araştırmalar ve bunlarla ilişkili hastalıkların takibi sırasında kullanılır.

   Dokulardaki ortalama konsantrasyonu 150 mmol/L dir. Eritrosit içi konsantrasyonu 105 mmol/L ,yani plazma konsantrasyonunun yaklaşık 23 katıdır. Numunenin HEMOLİZsiz alınması sonuç için hayati önem taşımaktadır.
   Böbrekler, kan potasyum konsantrasyonunun düzenlenmesinde rol oynar.

   Serum potasyum konsantrasyonunun 6 mEq/L üzerine çıkması; güçsüzlük, ekstremitelerde uyuşukluk ve karıncalanma, solunum kaslarında güçsüzlük, kalp ritminde yavaşlama, EKG de ileti bozuklukları ve kardiyak arrest gibi durumları düşündürebilir. 10 mEq/L üzerindeki serum konsantrasyonu ölüme sebep olabilir.
   Serum potasyum konsantrasyonunun 3 mEq/L den düşük olduğu durumlarda da kas güçsüzlüğü, irritabilite(aşırı duyarlılık), paralizi(felç), taşikardi ve arrest'e neden olabilir. 2,5 mEq/L altında olması da hayati tehlike yaratabilir. 
   Normal değerleri 3,5 - 5 mEq/L olarak kabul edilir.

   Numune sarı veya kırmızı kapaklı tüpe en 2 mL olacak şekilde alınmalı 15 dk. dinlendirilmeli 4000 devirde 5-6 dakika santrifüj edildikten sonra çalışılmalıdır. HEMOLİZ sonuçları etkilediğinden  hiç bir şekilde çalışılmaz. 
   Çalışma yöntemi
ISE.

En çok okunanlar