GGT NEDİR?


   Açık olarak yazımı Gama Glutamil Transferaz dır. Karaciğer fonksiyon testleri arasında yer alan bir parametredir. 
  
Alkol kullananların belirlenmesi ve izlenmesi açısından yardımcı olduğu bilinmektedir. GGT, böbrekler,safra yolları,karaciğer,pankreas,dalak,kalp,beyin ve seminal keseler de dahil olmak üzere pek çok dokuda ve özellikle de bu dokuları oluşturan hücrelerin membranında bulunur.

   Safra yollarından salgılanan bir enzim olması sebebiyle özellikle biliyer sistem hastalıkları için sensitif bir parametredir. Çoğunlukla ALP(Alkalen Fosfataz) ile birlikte kullanılır. Her iki enzimin yüksek olması safra yolları ile ilişkili staz bulunabileceğini gösterir. tek başına GGT yüksekliği viral hepatit  ve kanser gibi biliyer sistem dışı karaciğer  hastalıklarını düşündürür. Özellikle tıkanma sarılıklarında, intrahepatik kolestazda ve pankreatitte ALP ile birlikte yükselir. Hipertiroidizm de yüksek, hipotiroidizm de düşük bulunur. 
  
  Tüketim miktarı yüksek olmasa bile kronik alkol tüketenlerde GGT aktivitesi yüksek bulunmaktadır. Hepatotoksik ilaçlarin önemli bir kısmı da GGT aktivitesinde artışa sebep olabilir. 

Normal değerler yaşa ve cinsiyete göre değişiklik göstermektedir.

0 - 4 ay    15 - 190 U/L
4 ay >       5-  45    U/L 


   Numune sarı veya kırmızı kapaklı tüpe alınmalı en az 10 dk. dinlendirilmeli ve 4000 devirde 5-6 dk santrifüj edildikten sonra çalışılmalıdır. Hemolizli olmamasına dikkat edilmelidir.

   Çalışma yöntemi :Otoanalizör, Spektrofotometri

En çok okunanlar