CA-125 TESTİ NEDİR ?


   Ca-125 , overler, fallop tüpleri, periton, plevra, perikart, kalın bağırsak, böbrekler ve mide gibi epitelden gelişen yapılar tarafından sentez edilebilen, glikoprotein yapısında bir moleküldür.

   Başta over kanseri olmak üzere, bazı kanserlerin tedavisine alınan cevabın izlenmesi ve nükslerin erken tanısı amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca endometriozis'in teşhisi ve tedavisinde yadımcı olduğu bilinmektedir. 

Kuşkulu vakalarda over kanseri olasılığının değerlendirilmesine yardımcı olur. Over kanseri dışındaki diğer jinekolojik kanserlerin yanı sıra pankreas , akciğer, meme kanserleri ve kolerektal kanserlerin teşhis ve takibine yardımcı olur. 

  Sensitivite ve spesifitenin düşük , yalancı pozitiflik oranının yüksek olması nedeniyle sağlıklı kadınlarda jinekolojik kanserlerin taraması amacıyla kullanılmaz. Daha çok ailesinde kanser hikayesi olanlarda periyodik olarak kontrol edilmesi düşünülebilir.
 
  Ameliyat sonrasında CA-125 'in yarılanma süresi 4-5 gündür. Bu sürede yarılanması ve 4.haftada ameliyat öncesi konsantrasyona oranında 0,1 den düşük çıkması iyi prognoz olarak kabul edilir.
 
 Ameliyat sonrasında düşen CA-125 konsantrasyonunun yeniden yükselmesi nüks meydana geldiğini düşündürür. CA-125 testi klinik uygulamada en çok tedavi sonrası takip döneminde nükslerin erkenden belirlenmesinde kullanılır.
 
  CA-125, luteal fazın sonlarına doğru artış gösterdiğinden regl dönemi konsantrasyonu ile midfoliküler dönem konsantrasyonuna oranı endometriozis hakkında klinisyene bilgi verir. 

Normal değeri  <35 U/ml olarak değerlendirilir. 


Numune sarı veya kırmızı kapaklı tüpe en az 3 mL olacak şekilde alınır. 10 dk. dinlendirilir. 4000 devirde 5-6 dk. santrifüj edilerek çalışma yapılır. Ovulasyon ve menstrüasyon dönemleri mutlaka dikkate alınmalıdır.

Çalışma yöntemi ECLIA 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En çok okunanlar