Diğer adı 25-hidroksi vitamin D , Kalsiferol olarak bilinen Vitamindir.
Hayvansal kaynaklardan alınan Vitamin D3 ,bitkisel kaynaklardan alınan vitamin D2 ve ciltte ultraviyole ışınların etkisiyle 7-dihidrokolesterolden üretilen vitamin D3 karaciğerde hidroksilasyona uğrayarak 25 hidroksi vitamin D dönüştürülür.
D vitamini kalsiyum ve fosfor mekanizması açısından çok büyük öneme sahiptir. D vitamini eksikliği durumunda kemik mineral yoğunluğu azalır.
D vitamini eksikliğinin ömrü kısaltıcı etkisinin olduğu bildirilmiştir. Düşüklüğü çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde osteomalazi hastalıklarına sebep olur. Kemik mineral yoğunluğunu düşürür. Eksikliği demansa sebep olacağı bildirilmiştir.
D vitaminin bağışıklık sistemi için büyük önem taşıdığı bilinmektedir. Vitamin D başta monositler,T lenfositleri ve B lenfositleri olmak üzere immün sistemin çeşitli hücreleri üzerinde uyarıcı ve düzenleyici etki meydana getirir.
Normal değeri 25- 80 ng/ml dir.
Eğer sonuç <10 ng/ml ise ciddi eksiklik olarak değerlendirilir.
Numune 8-12 saat açlıktan sonra sarı veya kırmızı kapaklı tüpe , kan alma kriterlerine uygun olarak en az 3 ml olarak alınmalı ve en kısa sürede laboratuvara ulaştırılmalıdır.
Çalışma yöntemi LC-MS/MS (Sıvı kromatografi-Kütle spektrofotometresi)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder