Vitamin A nedir?

     Vitamin A'nın diğer adı Retinol'dür.
   Vitamin A retinada, ışığı absorbe ederek karanlıkta,zayıf ışıkta görmeyi sağlar. Ayrıca epitel hücrelerinin gelişmesi, immün sistem bozuklukları, üreme, embriyo gelişimi, kemik metabolizması ve kan hücrelerinin oluşumu için gerekli bir vitamindir. En önemli antioksidan vitaminlerden biridir. 

   Hayvansal kaynaklarda retinol formunda, bitkisel kaynaklarda karoten formunda bulunur. 
   A vitamini eksikliği gece körlüğü olarak adlandırılan hastalığa sebep olur. Uzun süreli yetersizlikte gözde kuruma , buna bağlı olarak kornea ülseri ve ışık yolunda bozulma meydana gelir. 
   A vitamini diğer bazı karetoidlerle birlikte destekleyici rol oynayarak bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara karşı etkinliğini arttırır. 
   A vitamininin fazla alınması toksik etkiler yaratmaktadır. Çocuklarda A vitamini fazlalığında uzun kemiklerde şişlikler görülebilir. 
   Çok yüksek dozlarda ise baş ağrısı, kafa içi basınç artışı, burun kanaması, bulantı, iştahsızlık,güçsüzlük, karaciğer fibrozu, lenf bezlerine büyüme, ciltte kuruma, dudaklarda ve ağız kenarlarında çatlak, kusma, alopesi (saçkıran hastalığı) gibi rahatsızlıklar görülebilir.

   Hamilelikte günlük A vitamini alımı 3 mg aşmaması gerektiği, fazla alımının ise spontan abortus (düşük) riski oluşturabildiği bilinmektedir.
   Alım fazlalığı dışında , vücuttan atılımınında azalması nedeniyle diabetes mellitus (şeker hastalığı), kronik nefrit(böbrek iltihabı) ve hipertiroidide A vitamini konsantrasyonu yükselir. 
   Normal değerleri yaşa bağlı olarak değişmektedir.
   0 - 5 yaş             20-43 (mükogram/dL)
   6 - 12 yaş           26-49          "
   13-15 yaş           26-72          "
   > 15 yaş             30-80          "

   Numune 12-14 saat açlıktan sonra kırmızı veya sarı kapaklı tüpe ,kan alma kriterlerine uygun olarak en az 3 mL olacak şekilde alınmalı IŞIKTAN KORUNARAK laboratuvara ulaştırılmalıdır. 
   Numune alımından 24 saat öncesi Alkol alınmaması ve A vitamini tedavisi varsa 24 saat öncesi sonlandırılmış olması sonuçların değerlendirilmesi açısınndan önemlidir. 
   Çalışma yöntemi :HPLC  (Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi)
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En çok okunanlar