PROTROMBİN ZAMANI (PT / INR) TESTİ NEDİR ?

   Hastalarda , kontrol edilmede zorluk çekilen kanamalar veya vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen morlukların sebebinin araştırılması, K vitamini eksikliği kontrolü ve karaciğer sentez fonksiyonunun değerlendirilmesi dışında en çok antikoagülan (pıhtılaşmayı önleyen) Coumadin isimli ilacı kullanan hastalarda tedavinin seyrini takip etmek amacıyla yapılan testtir. 


   Sitrat kullanılarak alınan kandan hazırlanan plazma , iyonize kalsiyum içeren ve çeşitli kaynaklardan ( insan veya tavşan beyin ,akciğer,plasentası) doku tromboplastini ile karıştırılarak pıhtılaşma reaksiyonları zincirinin aktive olması sağlanır. Koagülometre cihazlarında gerçekleştirilen bu reaksiyonun başlamasından fibrin pıhtısının oluşmasına kadar geçen süre "protrombin zamanı" olarak adlandırılır. Çeşitli kaynaklardan elde edilen tromboplastin  aktivitelerinin farklılığından kaynaklanan farklı sonuçları ve değişik değerlendirme sistemlerinin yarattığı karışıklıkları ortadan kaldırmak, özellikle antikoagülan tedavide belirli standardı yakalamak için son yıllarda INR (uluslararası normalleştirme oranı) kullanılmaktadır. INR kısaca hasta protrombin zamanının normal kontrol plazma protrombin zamanına oranıdır.

 Protrombin zamanı dolayısıyla INR sonucunun yükselmesine çeşitli ilaçlar , yiyecekler (K- vitamininden zengin yada fakir ) etkiler.  
Coumadin tedavisi gören bir hastada Hipertiroidizm, Kollajen damar hastalıkları, Konjestif kalp yetmezliği, Diare(İshal), Kanser, Karaciğer hastalıkları ,kötü beslenme, vücut sıcaaklığının yükselmesi de  INR değerinin yükseltir. 

 Protrombin zamanının düşmesine ise Ödem, Hiperlipidemi(kandaki yağ miktarındaki artış), Hipotiroidizm ve nefrotik sendrom sebep olur. Ayrıca çeşitli ilaçlarda düşüşü etkileyebilir.  

 Kalp krizi geçirmiş hastalarda, kalp kapakçığı rahatsızlıklarında, derin ven trombozu olan ,pulmoner emboli riski olan hastalarda INR takibi çok önemlidir.

Normal bir insanda INR değeri 0,9 ila 1,3 arasındadır. 

   Mavi kapaklı (Sitrat içeren) tüpe belirtilen miktarda alınan kan 4000 devirde 4-5 dk santrifüj edildikten sonra bekletilmeden çalışılmalıdır.
Hemoliz , pıhtı ve yetersiz numune kesinlikle ÇALIŞILMAZ.
Çalışma yöntemi Koagülometri.

En çok okunanlar