Magnezyum metabolizmasının değerlendirilmesi amacıyla kullanılır. En sık olarak, hipokalsemi bulguları bulunan hastalarda ve magnezyum sülfat tedavisi gören preeklampsi hastalarında magnezyum kontrolünde ölçülür.
İnsan vücudunda bulunan katyonlar arasında Kalsiyum, sodyum ve potasyumdan sonra dördüncü sıradadır. Sağlıklı bir yetişkinin vücudunda 22-23 gram magnezyum bulunur. Bunun %50-60 kadarı kemiklerde geri kalanı yumuşak dokuda dır.
Sağlıklı bir yetişkin tarafından alınan günlük magnezyum miktarı 300-350 mg civarındadır. Bağırsaklarda emilme oranı gıdalarla alınan magnezyum miktarı ile ters korelasyon gösterir. Yani gıdalardaki miktarın azalması emilme oranını arttırır. Magnezyum dengesini düzenleyen organ böbreklerdir. İdrarla atılan günlük miktar 120-140 mg kadardır.
Kronik alkolizm, akut pankreatit, kronik glomerülonefrit, hipoparatiroidizm hipertiroidizm, hiperaldosteronizm ve malabsorbsiyon durumlarında magnezyum seviyesi düşer. Serum magnezyum konsantrasyonunun düştüğü durumlarda, tetani ve müsküler hiperirritabilite meydana gelebilir.
Dehidratasyon, Addison hastalığı, doku travması, hipotiroidizm,lupus eritomatozus ve multiple miyeloma durumlarında magnezyum seviyesi artar ( hipermagnezemi)
Magnezyum genellikle gebelikte preeklampsi tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Bu dönemde serum konsantrasyonunun izlenmesi önemlidir.
Eritrosit içi magnezyum konsantrasyonu ,serum içi magnezyum konsantrasyonundan 3 kat fazla olduğundan HEMOLİZ sonuçları etkiler.
Normal değerler yaş'a bağlı olarak bir miktar değişiklik gösterse de 1.3 ile 2.5 mEq/L olarak değerlendirilmelidir.
Numune sarı veya kırmızı kapaklı tüpe en az 2 mL olacak şekilde alınır. 10 dk. dinlendirilir ve 4000 devirde 5-6 dk. santrifüj edildikten sonra çalışılır. Açlık kanı olması önerilir. Serum hemolizli olmamalıdır.
Çalışma yöntemi; Otoanalizör , spektrofotometrik