ALBÜMİN TESTİ NEDİR ?

   Klinik uygulamada , karaciğer ve böbrek hastalıklarıyla ilgili bir tarama testi olarak ve besleenme durumunun değerlendirilmesi amacıyla bakılır. 

   Albümin kanda bulunan bir proteindir. karaciğerde üretilir. Bilirubinin, kalsiyumun, uzun zincirli yağ asitlerinin ve hormonların kanda taşınmasında rolü vardır. Ayrıca en önemli fonksiyonlarından biri onkotik basınç yardımı ile kanın sıvı kısmının damarda kalmasını sağlamaktır. Albümin azalması bu durumda ödeme sebebiyet verir.
   Karaciğer hastalıklarında, beslenme bozukluklarında, şeker hastalığında, hipotiroidizm de , ciddi deri hastalıklarında, mide ülserinde, romatizmal hastalıklarda, yatalak hastalarda albümin üretimi azalır.
   Yanıklarda, çölyak hastalığında, ülseratif kolit ve crohn hastalığında, ciddi travmada ,  ameliyat sonrasında, böbrek hastalıklarında , fistüllerde, kanamalarda albümin kaybı hızlanır. 
   Aşırı susuz kalma, aşırı terleme, uzun süren ishal, idrar söktürücü ilaç kullanımı yani  vücudun susuz kalması ise albümin seviyesinin artmasına sebep olur. 
   Normal değerleri 3.4 ila 4.8 g/dL arasındadır.



Numune sarı veya kırmızı kapaklı tüpe en az 2 mL olacak şekilde alınmalı 15 dk. dinlendirilmeli 4000 devirde 5-6 dk santrifüj edildikten sonra çalışılmalıdır. 
Çalışma yöntemi Otoanalizör, Spektrofotometri.



En çok okunanlar