Başta pankreatit olmak üzere, pankreas hastalıklarının teşhisi ve takibi için kullanılır.
Lipaz pankreastan salgılanan bir sindirim enzimidir. Glikoprotein yapısındadır. Pankreasın asiner hücreleri tarafından sentez edildikten sonra koledok kanalı aracılığıyla duodenuma sekrete edilir.
Lipazın pankreas dokusundaki konsantrasyonunun diğer dokulardakine göre yaklaşık 5000 kat daha yüksek olması pankreas dokusu için hassas bir test olmasını açıklar.
Pankreas dokusunda meydana gelen her türlü zedelenme serum lipaz aktivitesinde yükselmeye neden olur. Serum lipaz aktivitesindeki artış genellikle amilaz aktivititesi artışı ile eşzamanlı olur. Akut pankreatit atağı sonrası serum lipaz aktivitesi 4-8 saat içinde yükselmeye başlar. Lipaz aktivitesindeki artış çoğunlukla amilaz aktivitesi artışına göre daha belirgin olur ve yüksekliğini daha uzun süre muhafaza eder.
Pankreas hastalıklarının teşhis ve takibinde amilaza göre daha spesifik olmasına rağmen Peptik ülser, tükürük bezleri iltihabı, bağırsak hastalıkları iltihaplarında , intestinal tıkanma gibi durumlarda amilaz yükselir ama lipaz normal sınırlar içinde bulunur.
Kronik böbrek yetmezliğinde de lipaz aktivitesi yükselebilir.
Serum lipaz /amilaz oranı alkolik ve nonalkolik pankreatitler arasında ayırıcı tanıya yardımcı olur.
Normal değerleri 13 ila 60 U/L arasındadır.
Numune sarı veya kırmızı kapaklı tüpe en az 2 ml olarak alınmalı 15 dk dinlendirilmeli ve 4000 devirde 5-6 dakika santrifüj edilmelidir.
Hastanın aç karnına olması önerilir.
Çalışma yöntemi Spektrofotometrik dir.