GLUKOZ TESTİ NEDİR ?

  Açlık kan şekeri olarak da adlandırılan test Diabetes mellitüs (Şeker hastalığı) hastalığının teşhisi ve tedavisinin takibi amacıyla kullanılır.


 Diabetes mellitüs, insülin hormonunun üretilip salgılanamaması , yeterince etki edememesi sebebiyle oluşan karakterize bir hastalıktır. Başta gözler,böbrekler,sinirler, kalp ve damarlar olmak üzere pek çok doku ve organda hasara ,fonksiyon bozukluğuna ve yetmezliğe yol açar. Teşhisin erken konulması tedavi için büyük önem taşır.
3 tip diabet vardır. Tip 1 ,Tip 2 ve Gestasyonel( Gebelik) diabet .

   Açlık kan şekeri 126 mg/dL den yüksekse, HbA1c %6.5 dan yüksekse, OGTT (Glukoz tolerans testi) 200 mg/dL den yüksekse hekiminiz Diabet teşhisi koyabilir.
Bu rakamları geçmiyor ama yakın seyrediyorsa muhtemelen ilerleyen dönemlerde Diabet teşhisi ile karşılaşabilirsiniz.

  Şeker hastalığı dışında Kan Glukoz konsantrasyonunun yüksek bulunmasına neden olan durumlar : Şiddetli egzersiz, heyecan, yanıklar, pankreasa bağlı hastalıklar, kalp krizi, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları.
Şeker hastalığı dışında Kan glukoz konsantrasyonunun düşük bulunmasına neden olan durumlar:
adrenal bez ve mide kanserleri, hipotiroid, hipofiz yetersizliği gibi rahatsızlıklarla beraber değişik sendromlar ,çeşitli ilaç etkileşimleri.

Normal değerleri 80 ila 110 mg/dL dir.


   Kan , hastadan en az 8 saatlik bir sabah açlığından sonra kırmızı veya sarı kapaklı tüpe en az 1 mL olacak şekilde alınmalı, alındıktan sonra çalkalanmadan en az 15 dk dinlendirilmeli , 4000 devirde 5-6 dk santrifüj edilmeli ve geciktirilmeden analiz edilmelidir. Hemen çalışılmayacaksa serum ayrı bir tüpe alınmalı 25°C de 8 saat,  Buzdolabında 72 saat saklanabilir.
Çalışma prensibi Spektrofotometrik tir. 
Aşırı Hemoliz ve aşırı lipemik serum çalışılmaz yeni numune istenir.
Parmak ucundan da Glikometre cihazları ile ölçüm yapılabilmektedir. Böylece tedavi sürecinde hastanın kendi Kan şekerini takip etmesi kolaylaşmaktadır.

En çok okunanlar