Akut ve kronik enflamatuvar hastalıkların teşhisi tedaviye alınan cevabın izlenmesi amacıyla kullanılır.
Eritrositlerin dansitesi plazmaya göre daha yüksek olduğundan, kanın standart bir tüp içerisinde bekletilmesi durumunda, yer çekimi etkisiyle eritrositler tüpün alt kısmına doğru inerken, plazma ise üst kısma doğru yükselir.
Klinik uygulamada eritrosit sedimantasyon hızı en çok iltihabi proseslerin araştırılması amacıyla kullanılır. Gebelik, diabetes mellitus, son safha böbrek yetmezliği , bazı kalp hastalıkları ve malinitelerde plazma fibrinojen konsantrasyonundaki artışa bağlı olarak eritrosit sedimantasyon hızı yüksek bulunur. Ancak eritrosit sedimantasyon hızı yüksekliği hiçbir zaman belirli bir hastalık için spesifik ve tanı koydurucu bir parametre olarak kullanılmaz.
Anemi de hematokritin (HCT) düşüklüğü, plazmanın üste doğru hareketini hızlandırır ve kırmızı kan hücrelerinin (eritrosit) daha çabuk şekilde çökmesini sağlar.
Eritrositlerin şeklini bozan orak hücreli anemide, lökosit sayısında aşırı artışa sebep olan kronik lenfositik lösemide eritrosit sedimantasyon hızı düşer.
Normal aralığı yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösterir. Kadınlarda , erkeklere göre daha yüksek bulunur.
50 yaş altı erkeklerde 0-15 mm/saat, kadınlarda 0-20 mm/saat
50 yaş üstü erkelerde 0-20 mm/saat, kadınlarda 0-30 mm/saat olarak değerlendirilir.
Numune SİYAH kapaklı sitrat içeren tüpe , belirtilen çizgiye kadar alınır. 1-2 kez yavaşça alt üst edilir. Otomatik makineler de çalışıldığı gibi manuel olarak da ,derecelendirilmiş uygun tablalar da bakılabilir. Burada önemli olan çalışmaya başlamadan önce tüpün 1-2 kez mutlaka alt üst edilmesidir. Pıhtılaşmış kan örneği ve uygun miktarda alınmamış numune değerlendirmeye ALINMAZ.
Çalışma yöntemi : Westergren metodu